Linkshttps://www.facebook.com/groups/1230973066922364/

Wednesday, September 13, 2017

Πολύκλειτος Ρέγκος : ο ζωγράφος-χαράκτης που τίμησε τη Σκύρο

Πολύκλειτος Ρέγκος 1903-1984
Γεννήθηκε στο Χαλκί της Νάξου το 1903 από πατέρα Τηνιακό και μητέρα Μυκονιάτισσα. 
Πολύκλειτος Ρέγκος- βουνό Κρόκος Σκύρου 1938
             Ένας ζωγράφος και χαράκτης με πλούσιο καλλιτεχνικό έργο που ίσως λίγοι να γνωρίζουν ότι μέσα απο σημαντικά του έργα τίμησε το νησί της Σκύρου αποτυπώνοντας καθημερινές στιγμές αλλά και τοπία του νησιού.Τα οποία και εκτίθενται μέχρι τώρα στο εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.
Πολύκλειτος Ρέγκος- Το νησί της Σκύρου
             Το 1926 αποφοίτησε από το εργαστήριο του Νικολάου Λύτρα της Σχολής Καλών Τεχνών των Αθηνών. Την ίδια χρονιά συμμετείχε για πρώτη φορά σε έκθεση που διοργανώθηκε στην Αθήνα, τη γνωστή ως «Έκθεση των Τεσσάρων»: Σπύρος Βασιλείου, Αντώνης Πολυκανδριώτης, Σπύρος Κόκκινος, Πολύκλειτος Ρέγκος. Τον Οκτώβριο του 1926 πρωτοπήγε στο Άγιον Όρος όπου παρέμεινε μέχρι τις αρχές του 1927, μελετώντας τη βυζαντινή τέχνη και την παρθένα φύση του Άθω. 
          Το 1930 παντρεύτηκε και έφυγε με τη σύζυγό του για το Παρίσι, όπου έζησαν μία πενταετία κατά την οποία ο ζωγράφος είχε την ευκαιρία να μελετήσει από κοντά τη σύγχρονη ζωγραφική. Το 1934 εξέθεσε έργα του στη γαλλική πρωτεύουσα και εξέδωσε ένα Λεύκωμα με 21 ξυλογραφίες από το Άγιον Όρος. 
          Το 1935 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε οριστικά στη Θεσσαλονίκη. Το καλοκαίρι του 1935, επισκέφθηκε την Άθυτο. Έργα του εμπνευσμένα από το χωριό μας εξέθεσε το 1936 στο Άσυλο Τέχνης στην Αθήνα και το 1939 στο Mediterranean Palace στη Θεσσαλονίκη, όπως συμπεραίνουμε από τους καταλόγους αυτών των εκθέσεων. Από το 1937 δίδαξε σχέδιο για δώδεκα χρόνια στο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (1951-1969). Δημιουργικός καλλιτέχνης ο Πολύκλειτος Ρέγκος ασχολήθηκε με διάφορα θέματα -προσωπογραφίες, τοπία, αγιογραφίες- και συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δύο πολύ σημαντικές ατομικές του εκθέσεις έγιναν το 1980 από την Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα και το 1983 από το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των εξήντα χρόνων δημιουργικής προσφοράς του στην τέχνη.
          Πέθανε στις 3 Νοεμβρίου 1984, ζωγραφίζοντας από το παράθυρο του νοσοκομείου, μέχρι τις τελευταίες στιγμές τη Θεσσαλονίκη του.
Πολύκλειτος Ρέγκος- Σκυριανό Πανηγύρι 1938

                                                                                                     Ευαγγελία Ανδρέου.

No comments:

Post a Comment